Sollicitatie tips

 

B&R Flexwerk bemiddelt in personeel op MBO, HBO en WO niveau en is gespecialiseerd in de branches Productie, Administratief, Techniek, Zorg & Welzijn, Horeca en Schoonmaak.

 

Ben jij op zoek naar een nieuwe functie of wil je een carrière switch maken? Dan is B&R Flexwerk voor jou een interessante optie. Wij zijn gedreven en gemotiveerde kandidaten graag van dienst bij het vinden van een passende nieuwe functie. Samen met jou proberen we de sector(en) en bijbehorende vacatures te vinden die passen bij jouw profiel. Daarbij geven we je de nodige sollicitatietips en stellen wij je voor bij een aantal voor jouw geselecteerde bedrijven. Dankzij onze begeleiding, tips en mediatie is het vaak makkelijker om aan een baan te komen via ons, dan wanneer je rechtstreeks solliciteert. Naast tijdelijke functie, studentenbanen en oproepwerk, hebben wij ook regelmatig vacatures voor langere tijd.

 

Kijk nu wat B&R Flexwerk voor jou kan betekenen en neem contact op voor het maken van een afspraak voor een persoonlijk- of een Skype gesprek.

 

 

CV EN MOTIVATIEBRIEF
Twee belangrijke aspecten van een sollicitatie procedure zijn natuurlijk de CV en motivatiebrief. Maar hoe worden deze ook alweer opgesteld? Wellicht twijfel je over de richtlijnen of is het alweer een tijd geleden dat je één van beide hebt gemaakt. Om je hierbij te helpen hebben wij hier een aantal tips voor je op een rij gezet.
Tips voor je CV.

 

Houd het simpel
Een CV is een samenvatting van je prestaties en verleden op het gebied van scholing en arbeid. Probeer vooral je sterke punten naar voren te laten komen en niet te veel uit te wijden. Gedurende een persoonlijk gesprek met een werkgever kan je altijd nog in detail treden.

 

Gebruik een omgekeerde tijdsvolgorde.
Begin met je laatste of huidige baan zodat een werkgever kan zien in hoeverre deze aansluit op de functie waarop je solliciteert. Werk vanuit daar terug in de tijd. Geef aan wat de naam van de werkgever(s) is, waar het bedrijf gevestigd is, begin en einddatum, een duidelijke functieomschrijving en reden van vertrek.

 

Stem je CV af op het bedrijf
Tijdens het wervingsproces krijgt een werkgever veel cv’s onder ogen. Om ervoor te zorgen dat juist jouw CV opvalt, dien je die functieaspecten te belichten die voorkomen in de functie waar je op reageert. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert op een baan in de logistiek, dan moet dit bij de beschrijving van je vorige functie goed naar voren komen.

 

Wees eerlijk over je ervaring en arbeidsverleden
Probeer altijd eerlijk te zijn in je cv. Waak ervoor dat je geen maanden toevoegt aan een functie om een gat op je CV te dichten. Wanneer men je hierop betrapt is de kans op de baan vrijwel zeker verkeken. Liegen over het afronden van een bepaalde studie kan eveneens snel aan het ligt wanneer men je vraagt om diploma’s te overleggen. Daarnaast kunnen zaken zoals vrijwilligers werk of relevante werkervaring tijdens studie juist een zeer positieve uitwerking hebben. Laat deze, mits van toepassing, vooral niet weg.

 

Neven activiteiten
Wanneer je nog niet een ruime werkervaring hebt opgebouwd omdat je bijvoorbeeld nog niet zolang gelden bent afgestudeerd, dan kun je een werkgever altijd overtuigen door middel van het vermelden van activiteiten die je tijdens je studie hebt gedaan. Projecten voor het behalen van extra studiepunten, het voorzitterschap van een vereniging en bijbaantjes kunnen een indicatie geven van je capaciteiten.

 

Een duidelijk CV
Maak een duidelijk leesbaar en een overzichtelijk cv. Zorg ervoor de je CV eenvoudig leest en direct in het oog springt. Let op de opmaak en houd de informatie m.b.t. werkhistorie en opleiding consistent. Zet de informatie niet door elkaar en geef duidelijk aan welke diploma’s en certificaten wel of niet behaald zijn.

 

Spelling en grammatica
Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Zorgdragen voor juiste spellingen en grammatica is dan ook zeer belangrijk. Wanneer een werkgever een slecht geschreven CV onder ogen krijgt, dan is de kans klein dat de persoon die deze heeft verstuurd, wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Lees na het opstellen je CV zorgvuldig door, laat uw computer de grammatica controle uitvoeren of laat je CV eventueel aan een bekende zien.

 

Referenties
Een goede referentie kan je een stap dichter bij je droombaan brengen. Het is dan ook verstandig om deze te vermelden op je cv. Het is echter wel belangrijk dat de persoon bij wie de referentie ingewonnen dient te worden hiervan op de hoogte is. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de persoon in kwestie van niets weet, hier niet van gediend is of een slechte referentie afgeeft. Neem dan voor het vermelden van diens naam contact met deze persoon op. Vraag wat voor beeld de referent van jou zal schetsen, zodat je zeker bent van een referentie die aansluit op jou functioneren. Geef bij voorkeur een referent op van een recente functie, deze zijn het beste op de hoogte van waar jij staat in jouw ontwikkeling.

 

Voorbeeld CV
Download hier een voorbeeld cv.

 

Tips voor je motivatiebrief
Bijna even belangrijk als de inhoud van de brief is de opmaak. Hieronder staan een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw brief een verzorgde indruk maakt.

  • Maak je sollicitatiebrief altijd op de computer. Geschreven brieven worden doorgaans niet geaccepteerd.
  • Print je motivatiebrief uit op wit papier
  • Zorg dat je motivatiebrief gestructureerd is ingedeeld. Begin met de inleiding, daarna de kern en tenslotte een goede afsluiting
  • Plaats witruimtes om de verschillende onderdelen te scheiden
  • Houd het kort, bondig en gebruik slechts één kant van het papier
  • Probeer je schrijfstijl aan te passen aan de organisatie. Onderzoek voor het schrijven van de brief of het een formele of informele organisatie betreft. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de website te bezoeken
  • Wij ontvangen motivatiebrieven bij voorkeur digitaal

 

Voorbeeld motivatiebrief
Download hier een voorbeeld motivatiebrief.

 

VACATURES
Kijk hier voor een actueel overzicht van vacatures in jouw sector.